Potrawy regionalne

Konsorcjum Producentów Kołacza Śląskiego swoją stronę internetową posiada pod adresem kolocz.info. Znajdziecie tam Państwo wszelkie informacje na temat firmy wraz ze statutem oraz składem zarządu a także rodzajów Kołaczów Śląskich jakimi firma się specjalizuje. Kołacz Śląski to produkt regionalny, charakterystyczny dla województwa Śląskiego. Jest to dwudziesta dziewiąta potrawa uznana w Polsce przez Unię Europejską. Jest to danie bardzo popularne na Śląsku, smaczne, aromatyczne oraz często występujące np. na weselach.

Tradycyjny kołacz Śląski

Kołacz Śląski to nic innego jak tradycyjne ciasto przygotowywane ze specjalnego rozczynu z drożdży, cukru, mleka i mąki oraz takich składników jak: tłuszcz, jajka, sól i mąka. Może być nadziewany masą makową lub serową oraz posypany specjalną posypką z mąki, masła, cukru zwykłego i waniliowego lub cukrem pudrem. Smak jak i aromat kołacza śląskiego jest bardzo maślany a po wyrośnięciu i upieczeniu mierzy on ok. 3,5cm a jego waga sięga od pięciu do sześciu kilo. Jeśli jeszcze nie jadłeś tego śląskiego przysmaku, koniecznie spróbuj!

Dane rejestrowe "Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego":

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | telefon: +48 500 367 730 | kolocz.info | kontaktkolocz.info

Oferta: Kołacz śląski

Mapa z dojazdem:

Godziny otwarcia:

Poniedziałek08:00-16:00
Wtorek08:00-16:00
Środa08:00-16:00
Czwartek08:00-16:00
Piątek08:00-16:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte

Media społecznościowe:

Wpisy powiązane: